Misafirleri
için sevgiyle ve özenle hazırlanmış olan, Vildan ablamızın sofrasından tarifler
paylaşmak, ilk olarak da her zaman ailece afiyetle yediğimiz mantının
yapılışından bahsetmek istiyoruz. Ağız tadıyla yenmesi dileğiyle..
Severek
yaptığımız ve yediğimiz eşsiz bir lezzet. Aile büyüklerimizin yaptıkları
mantılarla bizim yaptıklarımız kıyaslanamasa da o lezzeti yakalamaya
çalışıyoruz. Canımızdan iki parça rahmetli halamız mantının hasını yapardı. Babacığımız
da yemeye doyamazdı. Nur içinde yatsınlar.
Malzemeler: (4 kişilik)
Hamuru için;
- 1 yumurta
- 2,5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- Suİç harcı için
- 250 gr. kıyma
- 1 adet soğan
- Tuz
- Karabiber
Sosu için;
- Yoğurt
- Sarımsak
- 1 kaşık tereyağ
- Kırmızı toz biber
- Nane, kekik (arzuya göre)
Yapılışı:
Yumurta,
tuz ve un, su ile yoğrularak katı bir hamur elde edilir. Hamurun üstü örtülerek
iç malzemesi hazırlanıncaya kadar dinlendirilir. Kıymaya küçük küçük kesilmiş
soğanlar eklenir. (Rendelenmiş soğan acı suyunu bıraktığı için doğramayı tercih
ediyorum) Karabiberi de eklenerek bir tutam tuz karıştırılır.
Daha
sonra yoğrulan hamurdan iki yumak yapılır. Hamurun bir tanesi dinlendirilirken
diğeri hamur inceliği çok kalın olmamak kaydıyla açılır. (Yufkalık hamurdan
biraz kalın olacak şekilde) Açılan yufka kareler oluşacak şekilde kesilir. İçine
malzeme konularak dört ucu bir araya getirilerek kapatılır.
Bir
tencereye 2 litreye yakın su konularak kaynatılır. Kaynayan suya bir yemek
kaşığı sıvı yağ konulur. Mantılar suya bırakılır.
Mantılar
pişerken sosu hazırlanır. 1 kaşık tereyağ, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
(salça isteyen kullanabilir ama mantının öz tadını yok ettiği için tercih
etmiyorum) bir tavada kavrulur. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır.
Mantılar
suyun üstüne çıktığında piştiği anlaşılır. Suyu süzülerek üzerine sarımsaklı
yoğurt ve sos dökülerek servis yapılır. Afiyetle yenir.
Ellerinize ve yüreğinize sağlık,sofralara bahar gelmiş��
YanıtlaSilİçimizde de bahar coşkusu..
YanıtlaSil