21 Mart 2017 Salı

EV YAPIMI MANTI

Misafirleri için sevgiyle ve özenle hazırlanmış olan, Vildan ablamızın sofrasından tarifler paylaşmak, ilk olarak da her zaman ailece afiyetle yediğimiz mantının yapılışından bahsetmek istiyoruz. Ağız tadıyla yenmesi dileğiyle..

Severek yaptığımız ve yediğimiz eşsiz bir lezzet. Aile büyüklerimizin yaptıkları mantılarla bizim yaptıklarımız kıyaslanamasa da o lezzeti yakalamaya çalışıyoruz. Canımızdan iki parça rahmetli halamız mantının hasını yapardı. Babacığımız da yemeye doyamazdı. Nur içinde yatsınlar.



Malzemeler:  (4 kişilik)

Hamuru için;

  • 1 yumurta
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Su
     
    İç harcı için
  • 250 gr. kıyma
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Sosu için;

  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • 1 kaşık tereyağ
  • Kırmızı toz biber
  • Nane, kekik (arzuya göre)
     
Yapılışı:
Yumurta, tuz ve un, su ile yoğrularak katı bir hamur elde edilir. Hamurun üstü örtülerek iç malzemesi hazırlanıncaya kadar dinlendirilir. Kıymaya küçük küçük kesilmiş soğanlar eklenir. (Rendelenmiş soğan acı suyunu bıraktığı için doğramayı tercih ediyorum) Karabiberi de eklenerek bir tutam tuz karıştırılır.
Daha sonra yoğrulan hamurdan iki yumak yapılır. Hamurun bir tanesi dinlendirilirken diğeri hamur inceliği çok kalın olmamak kaydıyla açılır. (Yufkalık hamurdan biraz kalın olacak şekilde) Açılan yufka kareler oluşacak şekilde kesilir. İçine malzeme konularak dört ucu bir araya getirilerek kapatılır.
Bir tencereye 2 litreye yakın su konularak kaynatılır. Kaynayan suya bir yemek kaşığı sıvı yağ konulur. Mantılar suya bırakılır.
Mantılar pişerken sosu hazırlanır. 1 kaşık tereyağ, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (salça isteyen kullanabilir ama mantının öz tadını yok ettiği için tercih etmiyorum) bir tavada kavrulur. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır.
Mantılar suyun üstüne çıktığında piştiği anlaşılır. Suyu süzülerek üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos dökülerek servis yapılır. Afiyetle yenir.
                             

















2 yorum: