27 Mart 2017 Pazartesi

KIYMALI KABAK DOLMASI VE YAPRAK SARMA (KARIŞIK DOLMA)

Eskişehir’de bu güzel bahar günlerini ailemizle hep birlikte geçirdiğimiz keyifli, sımsıcak, dolu dolu bir hafta sonunun ardından yeni bir haftaya daha bir enerji yüklü olarak başlıyoruz.
En güzel bir yemek bile yanında sevgiyle paylaşabileceğin biri yoksa tatsız tuzsuz gelebilir. Birlikte yaşanılan güzel andan dolayı en basit bir yemek bile yıllarca unutulmayabilir. Ağız tadınız hiç eksik olmasın.
Sevda Ablamızın tarifiyle kıymalı kabak dolması ve herkes tarafından çok sevilen yaprak sarma..
Malzemeler:
  • 200 gr. orta yağlı dana kıyma,
  • bir kase dolmalık kırık pirinç,
  • bir kase dolusu dereotu-maydanoz-taze nane (ince doğranmış),
  • 2 adet orta boy kuru soğan (ince doğranmış),
  • 2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 1 /2 çay kaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane,
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (ayçiçek veya zeytinyağı),
  • bir miktar salamura veya taze yaprak,
  • 8 adet taze orta boy kabak,
  • 3-4 diş rendelenmiş sarımsak,
  • tuz...    
     
    Üzeri için;
  • 1 yemek kaşığı domates salçası ve
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • küçük doğranmış yarım domates,
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı (ayçiçek yağı da olur),
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1-2 çay kaşığı tuz,
  • 1,5-2 su bardağı kaynamış su
                           
Yapılışı:
Kabaklar yıkanıp ortadan ikiye kesilir, içleri oyularak çıkarılır. İç kısımları başka bir gün mücver yapmak için saklanır. Kabakların üst kabuğu da kabak oyacağı ile hafif çizgi çizgi yapılır. Salamura yaprak kullanılacaksa fazla tuzunun gitmesi için önceden sıcak suda bekletilir, taze yaprak kullanılacaksa çok az kaynar suda haşlanır soğutulur. Çukur bir kabın içine ince doğranmış soğanlar alınıp, tuz ve karabiberle ovulur, kıyma ve diğer malzemeler katılır güzelce yoğurulur. Kabakların içleri tuzlanır ve iç malzememizle çok taşmayacak şekilde pirincin şişme payı düşünülerek doldurulur, ağızlarına dilimlenmiş domates konulur. Derin ve geniş bir tencerenin dibine, yemeğin dibe yapışmaması için yaprakların sapları konulur. Alt kısma kabaklar konulur, Üst kısma sardığımız yapraklar çok sıkı olmayacak ve hava alacak şekilde dizilir.
Üzeri için belirtilen tüm malzemeler karıştırılarak, bu sos tencereye dökülür.10 dakika orta hararetli ocakta, 30 dakika da kısık ocakta pişirilir. Arzu edilirse servis yaparken sarımsaklı veya sade yoğurtla yenir. Afiyet olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder