Eskişehir’de bu güzel bahar günlerini ailemizle
hep birlikte geçirdiğimiz keyifli, sımsıcak, dolu dolu bir hafta sonunun ardından yeni
bir haftaya daha bir enerji yüklü olarak başlıyoruz.
En güzel bir yemek bile yanında
sevgiyle paylaşabileceğin biri yoksa tatsız tuzsuz gelebilir. Birlikte
yaşanılan güzel andan dolayı en basit bir yemek bile yıllarca unutulmayabilir. Ağız
tadınız hiç eksik olmasın.
Sevda Ablamızın tarifiyle kıymalı
kabak dolması ve herkes tarafından çok sevilen yaprak sarma..
Malzemeler:
- 200 gr. orta yağlı dana kıyma,
- bir kase dolmalık kırık pirinç,
- bir kase dolusu dereotu-maydanoz-taze nane (ince doğranmış),
- 2 adet orta boy kuru soğan (ince doğranmış),
- 2 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı biber salçası,
- 1 /2 çay kaşığı karabiber,
- 1 tatlı kaşığı kuru nane,
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ (ayçiçek veya zeytinyağı),
- bir miktar salamura veya taze yaprak,
- 8 adet taze orta boy kabak,
- 3-4 diş rendelenmiş sarımsak,
- tuz...Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı domates salçası ve
- 1 tatlı kaşığı biber salçası,
- küçük doğranmış yarım domates,
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı (ayçiçek yağı da olur),
- 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
- 1-2 çay kaşığı tuz,
- 1,5-2 su bardağı kaynamış su
Yapılışı:
Kabaklar yıkanıp ortadan ikiye
kesilir, içleri oyularak çıkarılır. İç kısımları başka bir gün mücver yapmak
için saklanır. Kabakların üst kabuğu da kabak oyacağı ile hafif çizgi çizgi
yapılır. Salamura yaprak kullanılacaksa fazla tuzunun gitmesi için önceden
sıcak suda bekletilir, taze yaprak kullanılacaksa çok az kaynar suda haşlanır
soğutulur. Çukur bir kabın içine ince doğranmış soğanlar alınıp, tuz ve
karabiberle ovulur, kıyma ve diğer malzemeler katılır güzelce yoğurulur. Kabakların
içleri tuzlanır ve iç malzememizle çok taşmayacak şekilde pirincin şişme payı
düşünülerek doldurulur, ağızlarına dilimlenmiş domates konulur. Derin ve geniş
bir tencerenin dibine, yemeğin dibe yapışmaması için yaprakların sapları
konulur. Alt kısma kabaklar konulur, Üst kısma sardığımız yapraklar çok sıkı olmayacak
ve hava alacak şekilde dizilir.
Üzeri için belirtilen tüm malzemeler
karıştırılarak, bu sos tencereye dökülür.10 dakika orta hararetli ocakta, 30
dakika da kısık ocakta pişirilir. Arzu edilirse servis yaparken sarımsaklı veya
sade yoğurtla yenir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder