14 Nisan 2017 Cuma

HAMURSUZ EKMEK

Ekşi mayalı tam buğday ekmeğinden sonra evde yapabileceğimiz bir ekmek tarifi daha vermek istiyoruz. Eskişehir’de annemizin sıklıkla yaptığı bir ekmek türüdür hamursuz. Afyon ve Kütahya’da da çok yapılır. Buralarda farklı olarak üzerine yağ ve yoğurt karışımı sürülüp, çörek otu ve susam dökülüyor.
Hamursuz denilmesinin nedeni mayasız olarak yapılmasından kaynaklanıyor. Hemen hiç beklemeden de pişirebileceğiniz için, kahvaltı öncesi kısa sürede hazırlayıp ailenize sıcacık ekmekler sunabilirsiniz. Özellikle kahvaltılara çok güzel yakışan bir ekmektir. Annemizden öğrendiğimiz şekliyle hamursuz tarifi..
 
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket karbonat (1 tatlı kaşığı)
  • 6 su bardağı un
  • Su
  • Tuz
     
    Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılarak çok yumuşak olmayan bir hamur elde edilir. Fırın tepsisine un serpilerek hamur konulur ve üzerine elimizle bastırılarak yayılır. Hamura çatalla delikler açılır. 30 dakika kadar 170 derece fırında üzeri kontrol edilerek pişirilir. Afiyet olsun.



3 yorum: