Sözlükte; "Kendisine rağbet
edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamında olan "Regaip" kelimesi,
hicri takvimde 7.ay olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye
verilen isimdir. Duaların geri çevrilmeyeceği gecelerden biri olduğu hadisi
şeriflerde de rivayet edilen "Regaip kandili" aslında Müslümanlar
için kutsal Ramazan ayının ilk müjdecisidir... Kandillerde, ramazanda ve
bayramlarda mutfaklarımız ayrı bir şenlenir... Kandillerimizde her yöreye has
helvalar (un helvası, irmik helvası) yapılır, olmazsa olmazı ise "Kandil
simidi" dir. Herkesin sevdiği tatlardan bizim ailenin yorumuyla Sevda
ablamızdan Regaip kandili için yapabileceğiniz Kandil Simidi Tarifi:
Malzemeler:
- 4 su bardağı un,
- 2 tatlı kaşığı toz şeker,
- 1 çorba kaşığı sirke,
- 125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında),
- 1 tatlı kaşığı mahlep,
- 1 çay bardağı sıvı yağ (ayçiçek yağı),
- 2 yemek kaşığı yoğurt,
- 1 yumurta (sarısı hamurun içine beyazı üstüne sürmek için ayrılır),
- 1 paket kabartma tozu,
- 1tatlı kaşığı tuz,
- Susam
- Çörekotu
Yapılışı:
Yağlar, yumurta sarısı, sirke, yoğurt,
mahlep (mide koruyucu ve zararlı toksinlerin atılmasında faydalıdır), şeker, tuz
güzelce karıştırılır, yavaş yavaş un katılır, kabartma tozu eklenir. Kulak
memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurulur. Ağzı kapatılıp buzdolabında 1 saat
dinlendirilir. Çıkarılınca 10 dakika oda ısısında bekletilir. Ceviz
büyüklüğünde parçalar koparılıp önce yuvarlak sonra tezgahın üstünde kalem gibi
ve parmak kalınlığında yuvarlanır iki ucu üst üste birleştirilir. Bu ölçülerle
25 adet kandil simidi oldu. Üzerine yumurta beyazı sürülüp bir kısmına çörekotu
bir kısmına da susam bolca serpilir.180 dereceli önceden 5 dakika ısıtılmış
fırında üzeri pembe bir kızarıklığa gelene kadar pişirilir (15-20 dakika
gibi) Kandiliniz mübarek olsun. Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder