29 Mart 2017 Çarşamba

KANDİL SİMİDİ


Sözlükte; "Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamında olan "Regaip" kelimesi, hicri takvimde 7.ay olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye verilen isimdir. Duaların geri çevrilmeyeceği gecelerden biri olduğu hadisi şeriflerde de rivayet edilen "Regaip kandili" aslında Müslümanlar için kutsal Ramazan ayının ilk müjdecisidir... Kandillerde, ramazanda ve bayramlarda mutfaklarımız ayrı bir şenlenir... Kandillerimizde her yöreye has helvalar (un helvası, irmik helvası) yapılır, olmazsa olmazı ise "Kandil simidi" dir. Herkesin sevdiği tatlardan bizim ailenin yorumuyla Sevda ablamızdan Regaip kandili için yapabileceğiniz Kandil Simidi Tarifi:
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un,
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker,
  • 1 çorba kaşığı sirke,
  • 125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında),
  • 1 tatlı kaşığı mahlep,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (ayçiçek yağı),
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • 1 yumurta (sarısı hamurun içine beyazı üstüne sürmek için ayrılır),
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1tatlı kaşığı tuz,
  • Susam
  • Çörekotu                                                    
Yapılışı:
Yağlar, yumurta sarısı, sirke, yoğurt, mahlep (mide koruyucu ve zararlı toksinlerin atılmasında faydalıdır), şeker, tuz güzelce karıştırılır, yavaş yavaş un katılır, kabartma tozu eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurulur. Ağzı kapatılıp buzdolabında 1 saat dinlendirilir. Çıkarılınca 10 dakika oda ısısında bekletilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp önce yuvarlak sonra tezgahın üstünde kalem gibi ve parmak kalınlığında yuvarlanır iki ucu üst üste birleştirilir. Bu ölçülerle 25 adet kandil simidi oldu. Üzerine yumurta beyazı sürülüp bir kısmına çörekotu bir kısmına da susam bolca serpilir.180 dereceli önceden 5 dakika ısıtılmış fırında üzeri pembe bir kızarıklığa gelene kadar pişirilir (15-20 dakika gibi) Kandiliniz mübarek olsun. Afiyet olsun..







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder