Doyurucu, lezzetli, sağlıklı bir ekmek. Taş
değirmende öğütülmüş tam buğday unu ile ekşi mayasını kendimizin hazırladığı,
tam buğday ekmeği.
Malzemeler:
- 1 kg. tam buğday unu ( değirmende öğütülmüş)
- Su
- Tuz
Kaba konulmuş una hazırladığımız mayaya ılık su konularak unun üzerine karıştırılır biraz tuz eklenerek ekmek yoğrulur. (tuz una karıştırılır maya işlevini kaybetmesin diye)
Yumuşak bir kıvamda yoğrulan hamur bezlerle sarılır. Ekmek mayası gelsin diye 4-5 saat bekletilir. Bu mayanın ilk oluşumu olduğu için uzun saatlerde bekletilir yoğrulan hamurdan bir parça ayrılıp, kavanozda buzdolabına konulur. Bir dahaki ekmek yapımıma maya hazır durumdadır. Eskiden maya unun içine konulup o şekilde bekletilirmiş. Ekmeğin kabardığını gördüğümüzde masaya unlayıp kabaran ekmek hamuru şekil vererek tepsiye konulur. Mayalı hamur derecesinde sıcak bir fırına sürülerek pişirilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder