Ekmek geçmişi çok eskilere dayanan, farklı şekillerde yapılarak günümüze
gelmiş, evlerimizde hepimiz için önemli bir yere sahip temel besinlerimiz
içerisinde yer almaktadır. Ne yazık ki her şeyde olduğu gibi ekmekte de katkı
maddeleri kullanılmaktadır. Katkısız ürünleri tercih etmeli, tüketmeliyiz ki
firmalar da ona göre şekillensin.
Eskiden evlerde ya da mahallede bulunan fırınlarda odun ateşinde yapılırdı
ekmekler. Teknelerde hamurlar yoğrulur, birçok ekmek yapılırdı. O ekmekler günlerce
durabilirdi.
Biz de mayasını da kendinizin hazırlayabileceği tam buğday ekmeği tarifi
hazırladık. Öncelikle Vildan Ablamızın tarifiyle ekşi mayanın yapımından
bahsedelim.
Malzemeler:
- 1 çay bardağı tam buğday unu
- 1 çay bardağı su
- Bir tutam tuz
Mayanın Hazırlanışı:
Bir kaba un, tuz ve su karıştırılarak yumuşak bir hamur kıvamında yoğrulur. Hazırlanan hamur bir kavanoza boşaltılarak üstüne bir tülbent örtülerek oda sıcaklığında bırakılır. Her gün maya olarak hazırladığımız hamur tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılır. 4 gün bu maya kavanozda bekletilerek ekşimesi sağlanır. Artık hamur işlerinde kullanmak için mayanız hazır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder