Çiğ börek, Kırım Tatarlarının geleneksel bir yemeğidir. Çiğ börek, Kırım
Tatarları tarafından Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde
adlandırılmakta olup, ülkemizde çiğ börek (çi börek) olarak adını ve damaklarımızda tadını
almıştır. Serpil Ablamızın tarifiyle, Eskişehir’de sıklıkla yediğimiz bu
lezzeti sizlerle paylaşmak istedik.
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2,5 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuzİç harcı için;
- 300 gr.kıyma
- 1 adet soğan
- Tuz
- Karabiber
- 4-5 yemek kaşığı su
Kızartmak için;
- Sıvı yağ
Yapılışı:
Bir
kap içerisinde un, tuz, su, sirke yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
Üzeri örtülerek 15 dakika kadar dinlendirilir. Hamurumuz dinlenirken kıymamıza
tuz, karabiber ve rendelenmiş soğan ile 4-5 yemek kaşığı su eklenerek iç harcı
hazırlanır. Hamurdan küçük bezeler yuvarlanarak merdane ile açılır. Bu
ölçülerle 23 beze oldu. Açılan hamurun yarısına bir yemek kaşığı kıymalı iç
harcından konularak yayılır. Hamurun diğer tarafı harcın üzerine kapatılır.
Kenarları çatalın ucuyla bastırılarak hem şekil verilir hem de iyice kapatılır.
Derin bir tencerede bol yağ kızdırılarak börekler arkalı önlü kızartılır. Afiyet
olsun..
Tasarım çok güzel emeğine sağlık.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil