23 Mart 2017 Perşembe

SÜT KAYMAĞINDAN EVDE TEREYAĞI YAPIMI



Evinizde kısa sürede hazırlayabileceğiniz mis gibi ev yapımı tereyağı.. Köyden tazecik evimize gelen süt çok büyük bir güzellik. Ben yoğurdumu ve tereyağımı yıllardır güvendiğim aynı sütçüden alarak yapıp, gönül rahatlığıyla çocuklarıma yediriyorum. Oğlumun yoğurttan yaptığım “ooo mis gibi köpüklü ayran” sözleri de mutluluğumu artırıyor. Birçok kişi tarafından evde yoğurt yapılır fakat tereyağı pek de yapılmaz. Oysa yapımı çok da kolaydır. Kendi yaptığınız katkısız tereyağını da yemeye doyum olmaz doğrusu.. Katkısız olduğu için satın alınanlar kadar dayanmaz tabi ki. Bu yüzden hemen kullanılmayacaksa buzlukta bekletilmelidir.

 
Malzemeler:

  • Süt kaymağı
  • 2 bardak soğuk su
  • Tuz

Yapılışı:

Süt kaynatılarak buzdolabında bir gün bekletilir. (Süt kaynatıldıktan sonra soğumaya başlayınca çok fazla karıştırmamaya dikkat edilir. Yoksa kaymağın bir kısmı süte karışıyor ve ertesi gün sütün üzerinde daha az bir kaymak oluşuyor. tabi bu da daha az tereyağı demek..)  Üzerinde biriken kaymağı alınarak çırpma işlemini gerçekleştireceğimiz bir kaba konulur. Burada 5 litre sütten çıkan kaymak ile yaptım. Kaymakları buzlukta biriktirip de yapılabilir ama ben her hafta taze taze yapıp tüketmeyi tercih ediyorum. Kaymak oda sıcaklığında biraz bekletilirse daha çabuk tereyağı oluşuyor. Soğuk olduğunda ayrışması zor oluyor. Etrafa sıçratmadığı için ben blender ile yapıyorum. Mikser ile yaparsanız sıçramalar oluyor. Çırpma teli ile de yapılabilir ama biraz uzun sürüyor ve yorucu oluyor tabi.. Kaymak çırpıldıkça krema kıvamına gelir. Biraz daha çırpmaya devam edildiğinde tereyağı sütten ayrışmaya başlar, sulanır. Bu aşamada içine yarım bardak soğuk su katarsanız tereyağının toparlanması kolaylaşır. Kevgir yardımıyla tereyağı toparlanır, içinden alınarak soğuk su ile akan suyu berraklaşana kadar birazda kaşık yardımıyla bastırarak yıkanıp tuzlanır. Bal ve ceviz ile de görsellik ve lezzet katabilirsiniz. Kalan suyu atmayın, hamur işlerinde ve çorbalarda kullanabilirsiniz. Ben genellikle süt veya yoğurt çorbasında kullanıyorum. Afiyet olsun.





3 yorum:

  1. Doğal olması ne güzel. Bilgilenmis oldum.emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil