Evinizde
kısa sürede hazırlayabileceğiniz mis gibi ev yapımı tereyağı.. Köyden
tazecik evimize gelen süt çok büyük bir güzellik. Ben yoğurdumu ve tereyağımı
yıllardır güvendiğim aynı sütçüden alarak yapıp, gönül rahatlığıyla çocuklarıma
yediriyorum. Oğlumun yoğurttan yaptığım “ooo mis gibi köpüklü ayran” sözleri de
mutluluğumu artırıyor. Birçok kişi tarafından evde yoğurt yapılır fakat
tereyağı pek de yapılmaz. Oysa yapımı çok da kolaydır. Kendi yaptığınız
katkısız tereyağını da yemeye doyum olmaz doğrusu.. Katkısız olduğu için satın
alınanlar kadar dayanmaz tabi ki. Bu yüzden hemen kullanılmayacaksa buzlukta
bekletilmelidir.
Malzemeler:
- Süt kaymağı
- 2 bardak soğuk su
- Tuz
Yapılışı:
Süt
kaynatılarak buzdolabında bir gün bekletilir. (Süt kaynatıldıktan sonra soğumaya başlayınca çok fazla karıştırmamaya dikkat edilir. Yoksa kaymağın bir kısmı süte karışıyor ve ertesi gün sütün üzerinde daha az bir kaymak oluşuyor. tabi bu da daha az tereyağı demek..) Üzerinde biriken kaymağı alınarak
çırpma işlemini gerçekleştireceğimiz bir kaba konulur. Burada 5 litre sütten
çıkan kaymak ile yaptım. Kaymakları buzlukta biriktirip de yapılabilir ama ben
her hafta taze taze yapıp tüketmeyi tercih ediyorum. Kaymak oda sıcaklığında
biraz bekletilirse daha çabuk tereyağı oluşuyor. Soğuk olduğunda ayrışması zor
oluyor. Etrafa sıçratmadığı için ben blender ile yapıyorum. Mikser ile
yaparsanız sıçramalar oluyor. Çırpma teli ile de yapılabilir ama biraz uzun
sürüyor ve yorucu oluyor tabi.. Kaymak çırpıldıkça krema kıvamına gelir. Biraz
daha çırpmaya devam edildiğinde tereyağı sütten ayrışmaya başlar, sulanır. Bu aşamada
içine yarım bardak soğuk su katarsanız tereyağının toparlanması kolaylaşır. Kevgir
yardımıyla tereyağı toparlanır, içinden alınarak soğuk su ile akan suyu berraklaşana
kadar birazda kaşık yardımıyla bastırarak yıkanıp tuzlanır. Bal ve ceviz ile de
görsellik ve lezzet katabilirsiniz. Kalan suyu atmayın, hamur işlerinde ve
çorbalarda kullanabilirsiniz. Ben genellikle süt veya yoğurt çorbasında
kullanıyorum. Afiyet olsun.
Doğal olması ne güzel. Bilgilenmis oldum.emeğinize sağlık.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil