6 Mart 2017 Pazartesi

ÇİĞ BÖREK


Çiğ börek, Kırım Tatarlarının geleneksel bir yemeğidir. Çiğ börek, Kırım Tatarları tarafından Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılmakta olup, ülkemizde çiğ börek (çi börek) olarak adını ve damaklarımızda tadını almıştır. Serpil Ablamızın tarifiyle, Eskişehir’de sıklıkla yediğimiz bu lezzeti sizlerle paylaşmak istedik.


Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
     
    İç harcı için;
  • 300 gr.kıyma
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • 4-5 yemek kaşığı su
Kızartmak için;
  • Sıvı yağ
Yapılışı:


Bir kap içerisinde un, tuz, su, sirke yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri örtülerek 15 dakika kadar dinlendirilir. Hamurumuz dinlenirken kıymamıza tuz, karabiber ve rendelenmiş soğan ile 4-5 yemek kaşığı su eklenerek iç harcı hazırlanır. Hamurdan küçük bezeler yuvarlanarak merdane ile açılır. Bu ölçülerle 23 beze oldu. Açılan hamurun yarısına bir yemek kaşığı kıymalı iç harcından konularak yayılır. Hamurun diğer tarafı harcın üzerine kapatılır. Kenarları çatalın ucuyla bastırılarak hem şekil verilir hem de iyice kapatılır. Derin bir tencerede bol yağ kızdırılarak börekler arkalı önlü kızartılır. Afiyet olsun..













2 yorum: