15 Mayıs 2017 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Enginarın tam da mevsimindeyken, vücudumuza çok faydalı bu sebze ile yaptığımız zeytinyağlı tarifini verelim istedik... Enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Ege bölgesinde yoğun bir şekilde tüketiliyor. Etlisi, zeytinyağlısı, salataları, mezeleri, hem içindeki etli kısmı hem dış sert kabuğundan birçok çeşit yemek yapılıyor. Son dönemlerde enginar festivali de yapılıyor ve katılım çok yüksek oluyor. Gelelim enginarın sağlığımıza faydalarına; kalorisi düşük, bol vitamin ve mineral içeriyor, böbreklerin, sindirim sisteminin, karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Karaciğeri güçlendirip temizliyor. Mevsiminde tazesi, kışında salamurası tüketilebiliyor...Biz de bugün Sevda ablamızdan zeytinyağlı bir enginar tarifi paylaşıyoruz..
Malzemeler:
  • 6 adet orta büyüklükte enginar,
  • 1 adet orta boy kuru soğan,
  • 1 adet küçük boy havuç,
  • 1 çay bardağı önceden biraz haşlanmış taze bezelye veya dondurulmuş bezelye (önceden haşlanmasına gerek yok),
  • 1 adet küçük boy patates,
  • birkaç dal dereotu,
  • tuz,
  • limon suyu,
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Enginarlar taze limon suyu ile ovulur. Soğan iri küp, havuç ve patates küçük küpler halinde doğranır. Tencereye yağ konulup doğranan soğanlar pembeleştirilir. Patates, havuç ve bezelye katılıp birkaç dakika onlarla karıştırarak kavurulur. Sebzeleri kavurduğumuz tencere içerisinde sebzeler kenara doğru alınıp enginarlar dizilerek, iç çukur kısımlarına sotelenen sebzeler doldurulur. Böylece lezzet ve pratiklik sağlanmış olur. 1,5 su bardağı sıcak su ilave edilip tuz serpilir. Kaynayana kadar hızlı ateşte sonra kısık ateşte 30-35 dakika pişirilir. Önce kapağı yarım açılıp tencerede sonra servis tabağına alınıp soğutulur. Enginarların üzerine dereotu konularak servis edilir. Afiyet şifa olsun:))





1 yorum:

  1. Özellikle bu sağlıklı yemek için çok teşekkür ederiz.emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil