Enginarın tam da mevsimindeyken, vücudumuza
çok faydalı bu sebze ile yaptığımız zeytinyağlı tarifini verelim istedik...
Enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Ege bölgesinde yoğun bir şekilde
tüketiliyor. Etlisi, zeytinyağlısı, salataları, mezeleri, hem içindeki etli
kısmı hem dış sert kabuğundan birçok çeşit yemek yapılıyor. Son dönemlerde
enginar festivali de yapılıyor ve katılım çok yüksek oluyor. Gelelim enginarın
sağlığımıza faydalarına; kalorisi düşük, bol vitamin ve mineral içeriyor,
böbreklerin, sindirim sisteminin, karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Karaciğeri
güçlendirip temizliyor. Mevsiminde tazesi, kışında salamurası
tüketilebiliyor...Biz de bugün Sevda ablamızdan zeytinyağlı bir enginar tarifi paylaşıyoruz..
Malzemeler:
- 6 adet orta büyüklükte enginar,
- 1 adet orta boy kuru soğan,
- 1 adet küçük boy havuç,
- 1 çay bardağı önceden biraz haşlanmış taze bezelye veya dondurulmuş bezelye (önceden haşlanmasına gerek yok),
- 1 adet küçük boy patates,
- birkaç dal dereotu,
- tuz,
- limon suyu,
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Enginarlar taze limon suyu ile ovulur. Soğan iri küp, havuç ve patates
küçük küpler halinde doğranır. Tencereye yağ konulup doğranan soğanlar
pembeleştirilir. Patates, havuç ve bezelye katılıp birkaç dakika onlarla
karıştırarak kavurulur. Sebzeleri kavurduğumuz tencere içerisinde sebzeler
kenara doğru alınıp enginarlar dizilerek, iç çukur kısımlarına sotelenen
sebzeler doldurulur. Böylece lezzet ve pratiklik sağlanmış olur. 1,5 su bardağı
sıcak su ilave edilip tuz serpilir. Kaynayana kadar hızlı ateşte sonra kısık
ateşte 30-35 dakika pişirilir. Önce kapağı yarım açılıp tencerede sonra servis
tabağına alınıp soğutulur. Enginarların üzerine dereotu konularak servis
edilir. Afiyet şifa olsun:))
Özellikle bu sağlıklı yemek için çok teşekkür ederiz.emeğinize sağlık.
YanıtlaSil