Ramazan ayı geldi, mis gibi kokulu
pideler, kalabalık sofralar, dualar, yapılan hayırlar, ibadetler bir başka
güzel olacak bu ay... Ramazanın rahmeti, hikmeti ve bereketi evlerimize dolacak
inşallah.. Ramazan ayınız mübarek olsun. Biz de bugün Sevda ablamızdan ramazan
sofralarının olmazsa olmazı pidenin ev yapımı tarifini vermek istedik...
Malzemeler:
- 1/2 paket instant maya (toz maya),
- 3-3,5 su bardağı un (yarısı tam buğday yarısı beyaz un),
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 su bardağı ılık su,
- 1/2 su bardağı ılık süt,
- 1/2 tatlı kaşığı toz şeker,
- 1 çay kaşığı tuz,
- biraz galeta unu....Üzeri için:
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 yemek kaşığı su,
- 1 yemek kaşığı süt,
- susam ve çörekotu.Yapılışı:Ilık su ve süt karışımına maya ve şeker katılıp bir bardakta 5 dakika aktif hale gelmesi için bekletilir. Büyük bir kâseye un, yağ, tuz ve maya karışımı dökülüp 10-15 dakika iyice yoğurulur. Ele çok yapışmayan ama yumuşak bir hamur yapılır. Yoğururken yumuşaklığını kaybetmeyecek şekilde un ekleyebilirsiniz. Kâsenin ağzı kapatılarak oda sıcaklığında 45 dakika mayalandırılır. Mayalanan hamur yağlı kâğıt serilip, üzerine galeta unu serpilen tepsiye alınır. Bir kapta zeytinyağı, süt ve su karıştırılıp parmaklar bu karışıma batırılıp hamur çok bastırılmadan büyütülerek yuvarlak veya oval şekil verilir. Üzeri parmak uçlarıyla baklava dilimi gibi şekillendirilir. Çörekotu ve susam serpilir. 30 dakika ağzı temiz bir bezle örtülerek tepsi mayası yapılarak mayalanması beklenir. Fırın 200 derecede 10 dakika ısıtılır. Pide fırına verilir ilk 10 dakika 200 derece sonraki 10-15 dakika 190 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca üstüne hafif bir yumuşaklık vermek ve kurumaması için üzerine biraz su serpilir. Tepsiden temiz bir bez üzerine alınıp soğuyunca beze sarılır ve iftarda keyifle yenir...Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder