Ramazan sofralarının geleneksel tatlısı haline gelen güllaç tatlısını
hemen hemen herkes severek tüketir. Birçok çeşidi yapılan güllaç, hafif ve
sütlü bir tatlı olduğu için iftarlarda sıklıkla yapılan tatlılardandır.
Ramazanın sembolü haline gelen ve bizimde aile mutfağımızda iftarlarda özenerek
yaptığımız bu tatlının, bugün Sevda Ablamızın yapımıyla çilekli ve fındıklısının tarifini verelim...Afiyet
olsun.
Malzemeler:
- 6 adet güllaç yaprağı (istediğiniz bir marka),
- 1,5 litre günlük süt,
- 1,5-2 su bardağı toz şeker (tadını kendi tatlı arzunuza göre ayarlayabilirsiniz),
- 1 paket vanilya,
- 1,5 su bardağı iri çekilmiş fındık içi,
- bir miktar çilek (üzeri için).Yapılışı:Süt ve şeker tencereye konularak 2-3 dakika kaynatılır. Ocaktan alınmadan önce vanilya katılır. Daha sonra yayvan ve derin bir kaba birkaç kepçe sütlü karışım konulup ılınması beklenir. Soğuk olmamasına dikkat edilir, elimizin dayanacağı bir sıcaklıkta olmalı. Güllaç paketinden 12 adet çıkıyor, yarısı 12 dilim güllaç için yeterli oluyor. Paketten 6 adet güllaç sırayla alınıp dörde bölünüp süte batırılır ve dikdörtgen bir tepsiye parlak kısmı üste gelecek şekilde kat kat serilir. Aralarına çekilmiş iç fındık serpilip tenceredeki sütlü karışımdan kepçeyle alınıp üzerlerine gezdirilir. Katlar bitine kadar aynı işlem yapılır. En son tencerede kalan süt tepsinin en üstüne gezdirilerek dökülür. Tepsi ılınana kadar oda sıcaklığında ağzına bir kapak örtülerek bekletilir. 3-4 saatte buzdolabında soğutulur. İftardan sonra dolaptan alınır kare porsiyonlar şeklinde dilimlenip tepsinin dibindeki sütlü karışımdan üzerlerine gezdirilir. Önceden yıkanıp dilimlenen çilekler ve iri çekilmiş fındık içi ile süslenir...Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder