17 Mayıs 2017 Çarşamba

ETLİ TAZE FASULYE

Baharın gelmesiyle, her sebzenin tazesine kavuştuk çok şükür. Yeşil taze fasulye bizim ailenin favori sebzelerinden.. Etlisi, zeytinyağlısı, kış için kurutup yaptığımız kavurması, yazın tazesini dondurucuya koyup birçok çeşidini severek tüketiyoruz. Kalorisi düşük ama faydaları saymakla bitmeyen sebzelerdendir. Sindirim sisteminin, böbreklerin, kalbin sağlıklı olmasını sağlar. A, B6, folik asit, potasyum ve birçok vitamin içerir. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür. Kalorisi düşük olduğundan diyet yapanlar rahatlıkla tüketebilirler. Bugün bizim ailenin mutfağında sıklıkla pişen Etli taze fasulye yemeğini Sevda Ablamızın tarifiyle paylaşalım istedik...
Malzemeler:
  • 1 kg taze fasulye (isteğe göre boncuk veya çalı fasulyesi),
  • 250-300 gr. küçük doğranmış kuşbaşı et
    (biz dana eti kullandık, kuzu eti de tercih edilebilir),
  • 1 adet büyük boy kuru soğan,
  • 1 adet büyük boy domates,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 2 diş sarımsak,
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz
Yapılışı:
Fasulyeler güzelce yıkanır. Bir tanesi 2-3’e bölünerek kırılır. Tencereye zeytinyağı konulur. Yağ ısınınca etler katılıp renkleri solana kadar yağla sotelenir. Küp küp doğranan soğanlar pembeleştirilir. Dana eti biraz geç piştiği için 1 su bardağı sıcak su katılıp 15 dakika ön pişirme yapılır. Sonra fasulyelerin yarısı katılır araya dilimlenen domatesin yarısı dizilir. Fasulyenin kalan yarısı da dökülüp üzerine domateslerin kalanı ve sarımsaklar eklenir. 1,5 su bardağı sıcak su ile salça ezilir, tuz katılıp üzerine dökülür. Kaynayana kadar harlı ocakta, sonra kısık ocakta 35-40 dakika fasulye ve etin yumuşaklığı  ve yemeğin suyunun miktarı kontrol edilerek pişirilir. Yanında pirinç ya da bulgur pilavı ve cacık ya da salata ile servis edilir. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder