Baharın gelmesiyle, her sebzenin
tazesine kavuştuk çok şükür. Yeşil taze fasulye bizim ailenin favori
sebzelerinden.. Etlisi, zeytinyağlısı, kış için kurutup yaptığımız kavurması, yazın
tazesini dondurucuya koyup birçok çeşidini severek tüketiyoruz. Kalorisi düşük
ama faydaları saymakla bitmeyen sebzelerdendir. Sindirim sisteminin, böbreklerin,
kalbin sağlıklı olmasını sağlar. A, B6, folik asit, potasyum ve birçok vitamin
içerir. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür. Kalorisi düşük olduğundan diyet
yapanlar rahatlıkla tüketebilirler. Bugün bizim ailenin mutfağında sıklıkla
pişen Etli taze fasulye yemeğini Sevda Ablamızın tarifiyle paylaşalım
istedik...
Malzemeler:
- 1 kg taze fasulye (isteğe göre boncuk veya çalı fasulyesi),
- 250-300 gr. küçük doğranmış kuşbaşı et(biz dana eti kullandık, kuzu eti de tercih edilebilir),
- 1 adet büyük boy kuru soğan,
- 1 adet büyük boy domates,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı biber salçası,
- 2 diş sarımsak,
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
- Tuz
Yapılışı:
Fasulyeler güzelce yıkanır. Bir tanesi
2-3’e bölünerek kırılır. Tencereye zeytinyağı konulur. Yağ ısınınca etler
katılıp renkleri solana kadar yağla sotelenir. Küp küp doğranan soğanlar
pembeleştirilir. Dana eti biraz geç piştiği için 1 su bardağı sıcak su katılıp 15
dakika ön pişirme yapılır. Sonra fasulyelerin yarısı katılır araya dilimlenen
domatesin yarısı dizilir. Fasulyenin kalan yarısı da dökülüp üzerine
domateslerin kalanı ve sarımsaklar eklenir. 1,5 su bardağı sıcak su ile salça
ezilir, tuz katılıp üzerine dökülür. Kaynayana kadar harlı ocakta, sonra kısık
ocakta 35-40 dakika fasulye ve etin yumuşaklığı ve yemeğin suyunun
miktarı kontrol edilerek pişirilir. Yanında pirinç ya da bulgur pilavı ve cacık
ya da salata ile servis edilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder