Türk milleti olarak sarmalar dolmalar
vazgeçilmez yemeklerimizdendir. Hemen hemen ülkemizin her bölgesinde değişik
şekillerde de olsa mutlaka bir sarma-dolma çeşidi vardır. Etlisi de
zeytinyağlısı da çok sevilir. Ege bölgesinde daha çok zeytinyağlı, Doğu ve İç
Anadolu da etli ağırlıklı yapılır. Biz de aile mutfağımızda etlisini de
zeytinyağlısını da keyifle yapar ve yeriz. Daha önce kıyma ile yapılan karışıkdolma, lahana sarması ve kuru biber dolması tariflerini paylaşmıştık.
Şimdi de Sevda Ablamızın hazırladığı zeytinyağlı yaprak sarması tarifini vermek
istedik.
Malzemeler:
- 2 su bardağı osmancık pirinç (dolmalık pirinç veya kırık pirinç de kullanılabilir),
- 4 tane orta boy kuru soğan,
- 1/2 su bardağı zeytinyağı,
- 3 dal yeşil soğan,
- Yarım kg. asma yaprağı,
- 1-2 kaşık domates salçası,
- 7-8 dal maydanoz, dereotu, taze nane,
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü,
- 1 tatlı kaşığı tarçın,
- 1/2 çay kaşığı karabiber,
- kırmızı pul biber,
- 1 yemek kaşığı toz nane,
- arzuya göre tuz...
Yapılışı:
Tencereye yağ ve dolmalık fıstıklar,
kuşüzümleri koyulup karıştırarak pembeleştirilir. Yemeklik doğranan kuru soğan
konulur, biraz tuz atılarak yakmadan kavrulur. İnce doğranmış yeşil soğan katılır
biraz karıştırılır. Sıcak su ile güzelce yıkanmış pirinç eklenir. Pirinçlerde
kavrulur (ocağın ısısı orta hararette olmalı), üzerine bir tatlı kaşığı toz
şeker, isteğe göre tuz,1-2 yemek kaçığı domates salçası katılarak karıştırılır.
Baharatlar da eklenir. 2,5 su bardağı sıcak su katılarak kaynayana kadar yüksek
ateşte, sonra 15-20 dakika da kısık ateşte pişirilir. Pilav gibi yumuşak
olmaması biraz diri kalması gereklidir. Ocaktan alınınca tahta kaşıkla güzelce
karıştırılıp maydanoz-nane-dereotu katılır, ılınmaya bırakılır. Salamura
yapraklar önceden sıcak suda bekletilip fazla tuzunun gitmesi sağlanır. Taze
yaprak kullanılacaksa önceden sıcak suda birkaç dakika haşlanır. İç malzememiz
ılınınca yaprakların fazla suyu sıkılıp orta irilikte sarılır (içleri boş
kalmayacak ama çok dolgun olup yaprağı patlatmayacak kadar).Tencerenin dibine
yaprakların sap kısımları,1-2 iri yaprak serilir (sarmalar yanmasın diye).Orta
kalınlıkta sardığımız sarmalar sıra sıra boşluk kalmayacak şekilde dizilir. Tencerenin
ağzından bir parmak boşluk kalana kadar sıralanır. Ocağa konulup üzerine 1/2 su
bardağı zeytinyağı gezdirilir, birkaç damla limon sıkılır, üzerine çıkmayacak
kadar sıcak su dökülür. Ağırlık yapması için pasta tabağı büyüklüğünde porselen
tabak kapatılır. Orta hararetli ocakta 10 dakika, kısık ocakta 30 dakika
pişirilir. Tencerenin ağzı yarım açılarak soğuması beklenir, servis tabağına
alınıp limon dilimleriyle süslenir. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder