6 Haziran 2017 Salı

HAŞHAŞLI LOKUM

Kahvaltılar ve misafirlerinize ikramlarınızda çok lezzetli bir çörek. Arzu ederseniz içine ceviz de katabilirsiniz. Kütahya yöresinde sıklıkla yapılan haşhaşlı lokum tarifini paylaşmak istiyoruz.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kuru maya
  • 1,5 su bardağı kadar su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
    İçi İçin:
  •  1 kase içerisinde sıvı yağ ile inceltilen haşhaş
Yapılışı:
Hamur malzemeleri yoğurma kabına katılıp güzelce yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Unun yumuşaklığına göre su miktarı ayarlanır. Hamur mayalanması için üzeri örtülerek beklenir. Ilık bir ortamda olursa daha hızlı mayalanma gerçekleşir. Aceleniz varsa fırın çok düşük ayarda ısıtılıp hamurumuz üzeri örtülerek içerisine konulabilir. Mayalanan hamur iki eşit parçaya ayrılır. İster merdane yardımıyla ister elinizle hamur biraz açılır. İçerisine yağ ile inceltilip akışkan bir kıvam elde ettiğimiz haşhaştan konulur. Haşhaş miktarı birazda sizin tercihinize bağlı. Hamurun bir tarafından kaldırılıp diğer tarafın üzerine konularak (yarım daire gibi) elimizle bastırılır. Böylece üzerindeki haşhaş yedirilerek dağıtılmış olur. Diğer taraflardan da aynı işlem yapılarak hem haşhaş dağıtılır hem de hamur elimizle açılmış olur. Açılmış olan hamur rulo şeklinde sarılarak, dilimler halinde kesilir. Fırın tepsisi içerisine yerleştirilerek, üzerine susam ve çörek otu serpilir. Tepside biraz mayalanması için beklenir. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder