Kahvaltılar ve misafirlerinize
ikramlarınızda çok lezzetli bir çörek. Arzu ederseniz içine ceviz de
katabilirsiniz. Kütahya yöresinde sıklıkla yapılan haşhaşlı lokum tarifini
paylaşmak istiyoruz.
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 1 paket kuru maya
- 1,5 su bardağı kadar su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şekerİçi İçin:
- 1 kase içerisinde sıvı yağ ile inceltilen haşhaş
Yapılışı:
Hamur malzemeleri yoğurma kabına
katılıp güzelce yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Unun yumuşaklığına
göre su miktarı ayarlanır. Hamur mayalanması için üzeri örtülerek beklenir.
Ilık bir ortamda olursa daha hızlı mayalanma gerçekleşir. Aceleniz varsa fırın
çok düşük ayarda ısıtılıp hamurumuz üzeri örtülerek içerisine konulabilir.
Mayalanan hamur iki eşit parçaya ayrılır. İster merdane yardımıyla ister
elinizle hamur biraz açılır. İçerisine yağ ile inceltilip akışkan bir kıvam
elde ettiğimiz haşhaştan konulur. Haşhaş miktarı birazda sizin tercihinize
bağlı. Hamurun bir tarafından kaldırılıp diğer tarafın üzerine konularak (yarım
daire gibi) elimizle bastırılır. Böylece üzerindeki haşhaş yedirilerek
dağıtılmış olur. Diğer taraflardan da aynı işlem yapılarak hem haşhaş dağıtılır
hem de hamur elimizle açılmış olur. Açılmış olan hamur rulo şeklinde sarılarak,
dilimler halinde kesilir. Fırın tepsisi içerisine yerleştirilerek, üzerine
susam ve çörek otu serpilir. Tepside biraz mayalanması için beklenir. 180
derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder