Meyveler ile
yapılan, lezzetli ve hafif bir tatlı… Sevdanın ayva tatlısı..
- 3 adet büyük ayva
- 3 çorba kaşığı toz şeker (arzuya göre esmer şeker de olabilir)
- 2 adet kabuk tarçın
- 5 adet karanfilİç Dolgusu için;
- 1 adet kırmızı elma
- 1/2 çay kaşığı toz tarçın
- 1/2 çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi
- 1 tatlı kaşığı toz şeker(elma tatlı ise 1/2 tatlı kaşığı toz şeker)Üzeri için;
- 1 kutu kaymak
- Rendelenmiş ceviz içi
- Nar
Yapılışı
Ayvaları öncelikle yıkıyoruz, Dikkatlice
ikiye bölüp ortasını temizleyip kabuklarını soyuyoruz. Çekirdeklerinden birkaç tane
ayırıyoruz, orta derinlikte yapışmaz yüzeyli bir tencereye çukur yerleri üste
gelecek şekilde diziyoruz. Orta çukurlarına toz şekeri eşit miktarda paylaştırıyoruz.
Ayvaların yarısına gelecek kadar sıcağa yakın ılık su döküyoruz, kabuk tarçın, karanfil
ve ayva çekirdeklerini de tencerenin içine koyuyoruz. Su kaynayıncaya kadar orta ateşte ağzını
kapatıp birkaç dakika bekliyoruz, sonra altını kısıp 15 dakika pişmeye
bırakıyoruz. Süre sonunda ayvaların yumuşaklığını kontrol edip çukur yerleri
alta gelecek şekilde dikkatlice çevirip 15 dakika daha pişmeye bırakıyoruz. Sonrasında
ocağı kapatıp kapağı aralayıp soğumaya bırakıyoruz. Diğer yanda içi için elmayı
rendeleyip yanmaz yüzeyli tavada şeker ve cevizle orta ateşte yakmadan birkaç
dakika pişiriyoruz. En son toz tarçını katıp kapatıyoruz. Elmalı içi soğumaya
bırakıyoruz. Servis tabağına ayvaları çukur yerleri üste gelecek şekilde
diziyoruz, Tenceredeki şerbetin içindeki kabuk tarçın ve karanfilleri çıkarıp
şerbeti ayvaların üstüne gezdiriyoruz. Soğuyan iç malzemesini eşit miktarda
ayvaların çukur yerine dolduruyoruz. Servis yapacağımız zaman üzerlerine arzuya
göre kaymak ve rendelenmiş ceviz koyuyoruz. Nar taneleri ile tabağımızı
süslüyoruz. Hafif tatlılarla kendinizi mutlu hissetmeniz dileğiyle, afiyet olsun
:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder