13 Temmuz 2017 Perşembe

İZMİR KÖFTE

Ege bölgesinin öne çıkan şehirlerinden İzmir’in tadına doyum olmayan ve herkesin severek yaptığı lezzetli yemekleri oldukça fazladır. Bunlardan biri de İzmir’in adıyla bütünleşmiş İzmir köfte yemeğidir. Sıcak yaz günlerinde yanına bir pilav ve cacık-salatayla yiyebileceğimiz leziz bir yemektir. Hele hele yaz sebzelerinin güzel kokusu da girince işin içine tadına doyum olmaz. Yapan ele, yapılış şekline ve kullanılan malzemeye göre lezzeti oluşan bu yemeğin bizim mutfağımızda yaptığımız Sevda Ablamızın tarifini verelim sizlere...                
                 Malzemeler:
  • 500 gr az yağlı dana kıyma,
  • 1 yumurta,
  • 1/2 çay kaşığı karbonat,
  • 3 çorba kaşığı galeta unu,
  • 1,5 çay kaşığı tuz,
  • 1/2 çay kaşığı kimyon,
  • 1/2 çay kaşığı karabiber,
  • 1 küçük boy kuru soğan,
  • 1 büyük diş sarımsak,
  • bir avuç ince doğranmış maydanoz,
  • 2-3 adet orta boy patates,
  • 3 adet yeşil köy biber veya tatlı sivri biber,
  • 2 adet domates,
  • 2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • bir miktar un...                                                  
                 Yapılışı:
                 Geniş çukur bir kapta köfte malzemeleri, kıyma, rende soğan, baharatlar, galeta unu, yumurta bir güzel yoğurulur. Yarım saat-bir saat vaktinize göre, buzdolabında dinlendirilir. Bu arada patatesler uzun uzun parmak kalınlığında doğranır. Biberler ve domateslerden biri dilimlenir. Kızartma yaptığınız bir tencereye ayçiçek veya arzuya göre yemeklik zeytinyağı konulur. Dinlendirilen köfte buzdolabından çıkarılır ve 10 dakika oda sıcaklığında beklerken, önce patatesler çok kızarıp pişmeyecek şekilde yağda kızartılır. Köfteler parmak şeklinde uzun ve kalın şekil verilerek un serptiğimiz bir tepsiye konulup unlanır. Üzerlerindeki fazla un silkelenerek kızgın yağa atılır, çok pişmeden hafif renk alınca çıkartılır.
                 Köfteler ve patatesler yemeği yapacağımız derin ve geniş fırın kabına alınır. Köfteyi kızarttığımız yağda biberlerde şöyle bir kızartılıp alınır. Tepside hepsi güzelce yerleştirilip, üzerine 1 domates dilimlenip dizilir. Bir kapta salça sıcak su ile ezilir,1 domates ve 1 büyük diş sarımsak rendelenir, tuz, zeytinyağı eklenir. Tepsideki malzemelerin üzerine gezdirilir. 200 derecede 5-6 dakika ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir. Yanında pilav, cacık, ayran veya salata ile servis edilir. Afiyet olsun...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder