Ege bölgesinin öne çıkan şehirlerinden
İzmir’in tadına doyum olmayan ve herkesin severek yaptığı lezzetli yemekleri
oldukça fazladır. Bunlardan biri de İzmir’in adıyla bütünleşmiş İzmir köfte
yemeğidir. Sıcak yaz günlerinde yanına bir pilav ve cacık-salatayla yiyebileceğimiz
leziz bir yemektir. Hele hele yaz sebzelerinin güzel kokusu da girince işin
içine tadına doyum olmaz. Yapan ele, yapılış şekline ve kullanılan malzemeye
göre lezzeti oluşan bu yemeğin bizim mutfağımızda yaptığımız Sevda Ablamızın
tarifini verelim sizlere...
Malzemeler:
- 500 gr az yağlı dana kıyma,
- 1 yumurta,
- 1/2 çay kaşığı karbonat,
- 3 çorba kaşığı galeta unu,
- 1,5 çay kaşığı tuz,
- 1/2 çay kaşığı kimyon,
- 1/2 çay kaşığı karabiber,
- 1 küçük boy kuru soğan,
- 1 büyük diş sarımsak,
- bir avuç ince doğranmış maydanoz,
- 2-3 adet orta boy patates,
- 3 adet yeşil köy biber veya tatlı sivri biber,
- 2 adet domates,
- 2 yemek kaşığı domates salçası,
- 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı,
- bir miktar un...
Yapılışı:
Geniş
çukur bir kapta köfte malzemeleri, kıyma, rende soğan, baharatlar, galeta unu, yumurta
bir güzel yoğurulur. Yarım saat-bir saat vaktinize göre, buzdolabında
dinlendirilir. Bu arada patatesler uzun uzun parmak kalınlığında doğranır. Biberler
ve domateslerden biri dilimlenir. Kızartma yaptığınız bir tencereye ayçiçek
veya arzuya göre yemeklik zeytinyağı konulur. Dinlendirilen köfte buzdolabından
çıkarılır ve 10 dakika oda sıcaklığında beklerken, önce patatesler çok kızarıp
pişmeyecek şekilde yağda kızartılır. Köfteler parmak şeklinde uzun ve kalın
şekil verilerek un serptiğimiz bir tepsiye konulup unlanır. Üzerlerindeki fazla
un silkelenerek kızgın yağa atılır, çok pişmeden hafif renk alınca çıkartılır.
Köfteler
ve patatesler yemeği yapacağımız derin ve geniş fırın kabına alınır. Köfteyi
kızarttığımız yağda biberlerde şöyle bir kızartılıp alınır. Tepside hepsi güzelce
yerleştirilip, üzerine 1 domates dilimlenip dizilir. Bir kapta salça sıcak su
ile ezilir,1 domates ve 1 büyük diş sarımsak rendelenir, tuz, zeytinyağı eklenir.
Tepsideki malzemelerin üzerine gezdirilir. 200 derecede 5-6 dakika ısıtılmış
fırında 25 dakika pişirilir. Yanında pilav, cacık, ayran veya salata ile servis
edilir. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder