28 Temmuz 2017 Cuma

ETLİ PATLICAN MUSAKKA

          Yaz sebzelerinin lezzeti tam kıvamındayken, şöyle güzel bir patlıcan musakka yanında pilav, cacık ne güzel yenir. Musakka Arapçadan dilimize geçmiş bir kelimedir. Anlamı sulandırılmış demektir. Farklı sebzelerle de yapılır, kabak, karnabahar, patates gibi...Türk mutfağının klasikleri arasında yerini alan patlıcan musakka asıl olarak kıymayla pişirilir. Bugün farklı olarak bizim mutfağımızda kuşbaşı etle yaptığımız patlıcan musakka tarifini Sevda Ablamızın yapımıyla paylaşalım istedik...                                  
                 Malzemeler:
  • 350 gr. kadar küçük doğranmış kuşbaşı dana eti (arzuya göre kuzu eti de olur),
  • 6 tane orta boy patlıcan,
  • 2 adet orta boy yumuşak domates,
  • 2 adet yeşil köy biberi (arzuya göre sivri biber, çarliston biber de olur),
  • iki adet orta boy kuru soğan,
  • 5 diş sarımsak,
  • 1/3 çay bardağı yemeklik zeytinyağı,
  • tuz,
  • karabiber,
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası..                              
                 Yapılışı:
                 Öncelikle patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur. Derin bir kaseye tuzlu ve limonlu su hazırlanır. Patlıcanlar parmak kalınlığında halka halka doğranır. Acı suyu çıksın diye 30-45 dakika bu suda bekletilir. Bu arada etimiz az bir zeytinyağı ile düdüklü tencerede sotelenip üzerini geçecek kadar su ve biraz tuz konulup çok dağılmayacak kadar pişirilir (etiniz kuzu etiyse az pişirin, dana eti biraz daha uzun pişer). Soğanlar yarım ay piyazlık şekilde, domatesler halka halka, biberlerde parmak kalınlığında halka halka doğranır. Patlıcanlar sudan çıkarılıp süzgece alınır. Kâğıt havlu büyükçe açılarak patlıcanların suyu iyice kurulanır. Ocağa kızartma tenceresine bir miktar ayçiçek veya yemeklik zeytinyağı konulup patlıcanlar biraz diri kalacak ve renk alacak şekilde  kızartılır (etle birleşince de biraz pişeceği için hafif diri kızartıyoruz). Kızartılan patlıcanlar kağıt havlu sarılan bir tabağa alınır (fazla yağını emmesi için). Musakka yapılacak tencere çok derin olmamalı, böyle bir tencereye zeytinyağı, piyazlık doğranan soğanların birazı, domates ve biberin birazı, bir iki diş sarımsak konularak sotelenir. Üstüne bir kat patlıcan ortaya önceden pişirip suyunu ayırdığımız et konulup yine patlıcan, domates, soğan, biber ve en üste kalan sebzeler dizilir. Etin suyundan 1 su bardağı alınıp salça ezilir, tuz ve karabiber eklenir ve sebzelerin üzerine gezdirilir. Ağırlık yapması için üzerine pasta tabağı büyüklüğünde porselen bir tabak kapatılır. Kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 15- 20 dakika pişirilir (pişme süresi sebzenin tazeliğine ve etin yumuşaklığına bağlıdır, sebzelerin dağılmamasına dikkat etmek önemli). Yanında pilav ve cacıkla sunulur. Afiyet olsun..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder